Zwangerschap en bekkeninstabiliteit

zwangerHet is niet ongebruikelijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap klachten in de lage rug en het bekken krijgen door verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en verandering van de lichaamshouding. Wanneer deze klachten licht zijn en pas in de laatste twee à drie maanden ontstaan, is een behandeling niet noodzakelijk. Als de klachten vroeg in de zwangerschap hevig zijn of behoorlijk belemmeren in dagelijkse werkzaamheden, dan kan er een probleem zijn in het functioneren van de wervelkolom of het bekken. Chiropractie is een veilige behandelmethode tijdens de zwangerschap en men kan gedurende de gehele zwangerschap behandeld worden. Tijdens een behandeling wordt de functie van de wervelkolom en het bekken onderzocht en indien nodig gecorrigeerd.

Bekkeninstabiliteit tijdens of na een zwangerschap wordt ook wel symfysiolyse genoemd. Dit geeft pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen (symfyse), veroorzaakt door de hormoonwisselingen die de gewrichtsbanden verweken en daardoor verzwakken. Een te grote mobiliteit in de gewrichten heeft als gevolg dat het bekken het lichaamsgewicht niet meer kan dragen.

Het bekken is de basis waar de wervelkolom op rust. Het bestaat uit 3 botten; het heiligbeen en de twee bekkenbotten of heupbeenderen. Deze 3 bekkenbotten zijn aan de achterkant met elkaar verbonden door de sacro-iliacale gewrichten (SI gewrichten).
Deze gewrichten zijn een veelvoorkomende bron van pijnklachten.

Het SI-gewricht kan te beweeglijk worden (hypermobiliteit). Dit kan voorkomen na een zwangerschap en kan een bekkeninstabiliteit tot gevolg hebben.
Het SI-gewricht kan ook geblokkeerd zijn, dit kan de onderliggende oorzaak van een bekkenscheefstand zijn. Als gevolg hiervan kunnen zijwaartse krachten op de rest van de wervelkolom ontstaan. Dit kan weer leiden tot problemen in de onderrug, maar ook resulteren in klachten in de bovenrug en nek.

Pijn vanuit de SI-gewrichten kan lokale bilpijn geven, maar ook pijn ter hoogte van de broekriem, liespijn, pijn ter hoogte van het schaambeen of beenpijn.
De klachten zijn aanwezig bij lang zitten of staan, bukken of tillen. Bewegen en met name wandelen/lopen geeft vermindering van de klachten.
Bekkenklachten en SI-klachten zijn goed te behandelen door de chiropractor.