Chiropractie en kinderen

Bij baby's en kinderen kunnen zich ook al problemen aan de wervelkolom voordoen. Problemen ontstaan bij de geboorte of in de vroege jeugd door vallen, stoten, verkeerde houdingen, sportongelukjes en het dragen van een zware schooltas. Een chiropractor diagnosticeert, behandelt en werkt preventief aan bewegingstoornissen van de wervelkolom en de schedel en aan de effecten hiervan op het zenuwstelsel. Doordat de behandelmethoden zijn aangepast aan de leeftijd, is het mogelijk baby's en kinderen te helpen.

Zwangerschap

Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap klachten in de lage rug en het bekken krijgen door verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en verandering van de lichaamshouding. Wanneer deze klachten licht zijn en pas in de laatste twee à drie maanden ontstaan, is een behandeling niet noodzakelijk. Als de klachten vroeg in de zwangerschap hevig zijn of behoorlijk belemmeren in dagelijkse werkzaamheden, dan kan er een probleem zijn in het functioneren van de wervelkolom of het bekken.  Chiropractie is een veilige behandelmethode tijdens de zwangerschap en men kan gedurende de gehele zwangerschap behandeld worden. Tijdens een behandeling wordt de functie van de wervelkolom en het bekken onderzocht en indien nodig gecorrigeerd.

Bekkeninstabiliteit

Instabiliteit van het bekken tijdens of na een zwangerschap wordt ook wel symfysiolyse genoemd. Dit geeft pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen (symfyse), veroorzaakt door de hormoonwisselingen die de gewrichtsbanden verweken en daardoor verzwakken. Een te grote mobiliteit in de gewrichten heeft als gevolg dat het bekken het lichaamsgewicht niet meer kan dragen. Stabiliserende chiropractische correcties kunnen vaak de klachten van bekkeninstabiliteit verminderen en functieherstel bevorderen. Ook kan er een bekkenband worden meegegeven als extra ondersteuning.

Huilbaby's

Baby's geven met huilen aan dat ze iets willen. Ze kunnen immers nog niet praten en huilen is hun manier van communiceren. Sommige baby's huilen echter zoveel dat hun ouders er helemaal gek van worden. Wat ze ook proberen, hun spruit is en blijft ontroostbaar.

De oorzaak hiervan kan liggen in het feit dat tijdens de bevalling afwijkingen aan de wervelkolom zijn ontstaan. Door een zware of juist heel snelle bevalling kunnen diepe spieren in de nek geïrriteerd raken, waardoor wervelblokkades optreden. Het goed functioneren van de bovenste nekgewrichten is van groot belang voor de houding en motorische ontwikkeling van pasgeboren baby's. In de eerste maanden zijn deze gewrichtjes ook belangrijk voor een goede zuig - en slikreflex. Is uw baby een "huilbaby", dan kan dat het gevolg zijn van pijnlijke en geblokkeerde bovenste nekgewrichtjes. Dit wordt ook wel het KISS-syndroom genoemd. KISS staat voor: "Kopgewrichten, Invloed op Storingen in de Symmetrie". Met andere woorden: Er kunnen stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van de baby ontstaan ten gevolge van wervelblokkades.

De vroege kenmerken van een wervelblokkade bij baby's zijn heel divers:
De meeste (maar niet alle!) baby's huilen veel, slapen slecht en schrikken snel. Vaak spugen ze overmatig, hebben ze veelvuldig de hik en grijpen ze naar hun oren of achterhoofd. Vaak worden deze symptomen aan koliek of darmkrampjes toegeschreven. Sommige baby's hebben daarbij ook een voorkeurshouding en overstrekken zich. Vaak huilen ze bij het aan- en uitkleden en willen ze niet graag opgepakt of vastgehouden worden. Vaak wordt ouders verteld dat het huilen vanzelf over gaat. Meestal is dat ook zo en is het huilen na een maand of vier een stuk minder. Waarschijnlijk komt dat omdat de baby zelf het hoofd meer gaat gebruiken, waardoor nekspieren gestimuleerd worden. Toch kan het zijn dat de klachten weg zijn, maar de blokkades niet. Het kind kan hierdoor later last krijgen van nek- en hoofdpijnklachten en zich hierdoor slecht concentreren op school. Ook kunnen motorische stoornissen optreden. Bovendien kunnen de psychische gevolgen van het vele huilen resulteren in een verstoorde ouder/kind relatie. Nadat de diagnose is gesteld zijn er verschillende behandeltechnieken mogelijk. Deze zachte technieken zijn per leeftijdscategorie aangepast. Meestal zijn vier tot vijf behandelingen voldoende om de baby van zijn klachten af te helpen. Geen baby is te jong om behandeld te worden.

KISS- syndroom

KISS staat voor: "Kopgewrichten, Invloed op Storingen in de Symmetrie". Met andere woorden: Er kunnen stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van een kind ontstaan ten gevolge van blokkades van de bovenste nekgewrichtjes.

Oorzaken hiervan kunnen zijn:

 • een verkeerde ligging in de baarmoeder
 • een zware bevalling (vooral bevallingen met vacuümtractie en/of geboortetang) of juist
 • een heel snelle bevalling
 • een valpartij

Mogelijke kenmerken van KISS bij baby's zijn:

 • veel huilen en slecht slapen
 • voorkeurshouding
 • slikklachten en overmatig spugen
 • ontwikkeling van schedel asymmetrie
 • een scheef ruggetje
 • een sterke neiging tot overstrekken
 • protesthuilen bij aan- en uitkleden.

Soms verdwijnen deze klachten spontaan na enkele maanden. Het kan echter zijn dat de blokkade niet is verdwenen. Kenmerken van KISS bij oudere kinderen zijn:

 • nek- en hoofdpijnklachten
 • concentratiestoornissen en hyperactiviteit
 • motorische stoornissen
 • chronische oorontstekingen.

Hebt u het vermoeden dat uw kind aan het KISS-syndroom lijdt? Laat uw kind controleren! Een chiropractor diagnosticeert, behandelt en werkt preventief aan bewegingsstoornissen van de wervelkolom en de schedel en de effecten hiervan op het zenuwstelsel. De behandelmethoden zijn zeer licht en aangepast per leeftijdscategorie.

Oorontsteking

Wanneer het drainag systeem van lymfeklieren niet goed functioneert neemt het vochtgehalte in het middenoor toe. Hierdoor wordt het middenoor een voedingsbodem voor bacteriën en virussen. Een storing in het drainagesysteem kan worden veroorzaakt door een wervelblokkade in de nek. Chiropractische behandelingen leggen zich bij een oorontsteking toe op het corrigeren van deze blokkades om de normale drainage van de vloeistof te herstellen. De overmatige vloeistof in het middenoor zal dan wegtrekken en de voedingsbodem voor bacteriën en virussen zal verdwijnen zodat de infectie kan genezen.

Bedplassen

Het ene kind is eerder zindelijk dat het andere. Driekwart van de kinderen blijft voor het vierde jaar de hele nacht droog. Pas vanaf een leeftijd van zes jaar wordt bedplassen als een probleem gezien. De problemen ontstaan als bedplassen een gewoonte wordt. Het kind schaamt zich en durft niet mee naar logeerpartijen en schoolkamp. Een wervelblokkade kan het autonome zenuwstelsel belemmeren optimaal te functioneren. Een mogelijke manier om kinderen van het bedplassen af te helpen is om door middel van chiropractische behandeling wervelblokkades te corrigeren waardoor het zenuwstelsel effectiever kan werken.

Checklist Baby's

Mogelijke kenmerken van KISS-syndroom bij baby's

 • tijdens de eerste 4 weken zelf het hoofd al ophouden
 • veel huilen en slecht slapen
 • voorkeurshouding
 • slikklachten en overmatig spugen
 • ontwikkeling van schedel asymmetrie
 • een sterke neiging tot overstrekken
 • protesthuilen bij aan- en uitkleden
 • veelvuldig de hik hebben
 • veel naar oren of achterhoofd grijpen

Mocht een baby 2 of meer van bovengenoemde symptomen hebben dan is chiropractisch onderzoek naar het KISS- syndroom aan te raden. Een chiropractor diagnosticeert, behandelt en werkt preventief aan bewegingsstoornissen van de wervelkolom en andere gewrichten en de effecten hiervan op het zenuwstelsel. Nadat het KISS- syndroom is vastgesteld zijn er verschillende behandeltechnieken mogelijk. Deze zachte technieken zijn per leeftijdscategorie aangepast. Meestal zijn vier tot vijf behandelingen voldoende om de baby van zijn klachten af te helpen.