Eerste consult en verdere behandeling

Voorafgaand aan uw eerste bezoek verzoeken wij u een vragenlijst in te vullen met vragen over uw klacht(en) en over uw algemene gezondheid. De vragenlijst voor volwassenen en die voor kinderen kunt u downloaden onder het kopje links.  Lukt dat niet, bel dan met de assitente.

Het eerste consult begint met een vraaggesprek (anamnese) betreffende uw klachten en algemene gezondheid en de vragenlijst wordt doorgenomen.

Daarna zal een lichamelijk onderzoek volgen, waarbij wanneer nodig gebruik gemaakt wordt van neurologische, orthopedische en chiropractische testen. Eventueel beschikbare röntgenfoto’s of MRI-scans worden beoordeeld.

Aan de hand van deze informatie wordt de diagnose gesteld. De chiropractor zal u vertellen of hij u kan helpen en wat u van de behandeling kunt verwachten. In de meeste gevallen wordt er ook een begin gemaakt met de behandeling. Daarnaast is het mogelijk dat u oefeningen krijgt voorgeschreven of advies over een goede houding of voeding mee krijgt. Als de chiropractor u niet kan helpen, zal hij een advies geven waar u mogelijk wel baat bij zou kunnen hebben.
 

3 fases van behandelen:

De correctieve fase
De patiënt krijgt frequent behandelingen. 
In deze fase worden de meeste correcties gemaakt en wordt de bewegingsvrijheid van de wervelkolom hersteld. Pijnvermindering en functionele verbetering staan hierin centraal.

De stabiliserende fase
Dit is de fase van de "fine tuning" om optimaal herstel te bereiken. In deze fase stimuleren we de functie van de wervelkolom, de spieren en de plasticiteit oftewel het aanpassingsvermogen van het zenuwstelsel door middel van behandelingen en oefeningen daar waar nodig.

De fase van onderhoud en preventie
De chiropractor bouwt het aantal behandelingen af. De periodes tussen de behandelingen variëren per patiënt, aard van de klacht, conditie en leeftijd. De wervelkolom en andere gewrichten preventief controleren en optimaal functionerend houden kan veelal terugval van klachten voorkomen. Daarnaast is een optimaal functionerend zenuwstelsel een goede basis voor uw gezondheid.

Pijn na de behandeling?

Het is niet ongebruikelijk dat u na een behandeling een reactie krijgt. U kunt zich bijvoorbeeld moe of wat stijf voelen en de pijn kan zelfs de eerste paar dagen toenemen. Vaak is er meteen een verlichting te voelen. Maakt u zich zorgen over de reactie of wilt u weten wat u hieraan kunt doen, bel dan gerust naar de praktijk. De chiropractor kan u dan uitleg geven.

Scans en röntgenfoto’s

Om een juiste diagnose te stellen kan het nodig zijn een visualisering te krijgen van het binnenste van het lichaam. Het kan nuttig zijn dan een röntgenfoto of een MRI of CT scan te maken. Dit wordt gedaan in overleg met de huisarts en/of specialist wanneer de chiropractor dit voor het stellen van de juiste diagnose nodig vindt. Een myovisionscan die sommige chiropractoren maken, heeft niets met dit soort scans te maken en is absoluut niet diagnostisch. Wij houden ons hier verre van.