Wat is chiropractie?

Chiropractie is een wereldwijd bekende vorm van geneeskunde die meer dan 100 jaar bestaat. De grondlegger van de chiropractie is de Amerikaan Daniel David Palmer (1844-1913). Zijn theorie is gebaseerd op die van Hippocrates, de vader van de geneeskunde, dat de oorzaak van ziekten in de wervelkolom gezocht kan worden. De wervelkolom beschermt het ruggenmerg dat samen met de hersenen het centrale zenuwstelsel vormt. Indien zich in de wervelkolom functiestoornissen voordoen, dan ontstaan er ook storingen in de doorstroming van de zenuwimpulsen door het ruggenmerg en de daaruit aftakkende zenuwen.
Door deze functiestoornissen (ook wel blokkades genoemd) in de wervelkolom op te heffen, kunnen zenuwimpulsen onbelemmerd hun doel bereiken. Organen en weefsels kunnen hierdoor weer goed functioneren. Chiropractie gaat uit van het vermogen van het lichaam zichzelf te genezen, vooropgesteld dat het zenuwstelsel optimaal functioneert.

Blokkades kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door ongelukken en valpartijen, een te zware belasting door onder andere verkeerd tillen, lopen, staan of overstrekken, of lang in de auto of achter een bureau zitten of door sport. Ook geestelijke spanningen, zoals stress kunnen een negatieve invloed hebben.

Chiropractie is zeer geschikt voor het behandelen van daardoor ontstane rug-, schouder-, nek- en hoofdpijnklachten en blessures bij volwassenen en kinderen. Het helpt doorgaans pijn en stijfheid door bijvoorbeeld artrose (slijtage) te verminderen en er worden goede resultaten geboekt bij huilbaby's. Een bezoek brengen aan een chiropractor kan zonder verwijsbrief van de huisarts en wordt door de meeste (aanvullende) verzekeringen vergoed.

Chiropractie in Nederland is goed georganiseerd. De meeste chiropractoren zijn lid van beroepsvereniging “de NCA” (Nederlandse Chiropractoren Associatie) en geregistreerd bij de SCN (Stichting Chiropractie Nederland). Registratie bij de SCN kan alleen als een chiropractor aan scherpe kwaliteitseisen voldoet. Chiropractie Leeuwarden is aangesloten bij de NCA en geregistreerd bij de SCN.

“Dat de chiropractor een bottenkraker is, is een misverstand”

Chiropractie is behoorlijk in opkomst, maar veel mensen zijn toch nog angstig en denken bij een chiropractor aan een bottenkraker. Bij een behandeling kan er inderdaad een soort klik- of knakgeluid gehoord worden. Dat komt door een snelle manipulatie van een gewricht, waardoor in het gewricht een gasbelletje wordt gevormd. Wanneer de druk wegvalt, verdwijnt het gasbelletje met een ongevaarlijke klik.

Opleiding

Chiropractie is een vijfjarige universitaire studie. De eerste twee jaar komen sterk overeen met de studie geneeskunde. Vakken die gedoceerd worden zijn: anatomie, neurologie, fysiologie, biochemie en biomechanica. Daarna is er meer aandacht voor de specifiek chiropractische vakken zoals röntgendiagnostiek en chiropractische behandeltechnieken. Een chiropractor wordt opgeleid om zelfstandig een diagnose te kunnen stellen. De chiropractische opleiding resulteert in de graad Master of Science (MSc.) en Doctor of Chiropractic (D.C.).
 
Chiropractie studeren kan momenteel alleen in het buitenland, aangezien er in Nederland geen opleiding tot chiropractor is. Sinds enkele jaren is het in Europa mogelijk om chiropractie te studeren in Denemarken, Frankrijk en Groot- Brittanië.
Ook is het mogelijk om in Amerika of Australië de opleiding te volgen. Voorafgaand aan de studie moet men het VWO diploma met het profiel natuur en gezondheid behalen. Na het afstuderen moet de chiropractor, volgens Europese richtlijnen, in het land waar hij gaat werken nog een jaar stage (co-schappen) lopen.